SILVER

Vad är silver?

Silver är en dominant grundfärg. Det finns silver med agouti (silvertabby/tigré/spotted, tickad, shaded och shell)
och solida silverfärger (smoke).
Det finns inga katter som är bara silver, utan silver kombineras alltid med en huvudfärg t.ex. rödsilvertabby, svartsilvertigré, cremesmoke och blåsilverspotted.

Silver har den genetiska beteckningen I-. Den stora bokstaven berättar att arvsanlaget är dominant. En katt är genetisk silver eller inte. Om en kattunge är silver måste minst en av föräldrarna vara silver. Har en katt dubbla silvergener II så kallas denna katt homozygot för silver, och får då bara silveravkommor. En katt som är heterozygot för silver Ii kan ge både silveravkommor och ickesilveravkommor. En ickesilverkatt ii kan aldrig bära silver eftersom silver inte är ett recessivt anlag. Två ickesilverkatter kan således aldrig får silveravkommor.

Silvergenen orsakar att en färgad katt får nästan vit underpäls, och att grundfärgen endast syns på hårstrånas övre del. Man kan säga att färgen ligger som ett täcke eller lock över den silvervita botten.

Rufism, är en grupp polygener som spelar stor roll i kattaveln. Denna grupp reglerar om en färg ska bli kall eller varm. Avlar man på silver så vill man inte ha rufism. Rufismen gör så att silverkatten ser varm och roséfärgad ut. Det visar sig ofta som små varma fläckar i silverkattens päls. Vill man avla katter med ren silverfärg så bör man försöka använda katter med så lite rufism som möjligt. Parar man en vackert ren silverkatt med exempelvis en röd katt så bör man då välja en röd katt som är kall i färgen för att minimera risken för rufism på eventuella silveravkommor. Det är inte alltid enkelt att föda upp katter, men det lönar sig att vara konsekvent om man har en bestämd inriktning i sitt avelsarbete. Det kan krävas generationer av selektivt avelsarbete innan man får fram silverkatter med korrekt och kall grundfärg. Svårigheten ligger i mängden silver, eller med andra ord, i mängden av det icke-pigmenterade i kattens grundfärg.
Man ska se att en katt är silver, för först då är silver supersnyggt!

Källförteckning/Rekommenderad läsning:

-Våra Katter nr 4 - 2002
-The Book Of The Cat - Michael Wright & Sally Walters